2012. február 4., szombat

Valmeinier 2012

Bonsoir á tous, avagy jó estét mindenkinek!

Mivel annyira jó lettem franciából a héten, így elgondolkodtam, hogy írjam-e franciául az egész cikket, de aztán mégsem így lesz, hátha olvassák azok az ostoba franciák is, akikről szó lesz a későbbiekben :)

Nos, valahol ott hagytam abba, hogy indulás az olasz-svejci határtól Valmeinier kicsin falujába, illetve leginkább a felette található üdülőfaluba: http://g.co/maps/unpd9
A 3,5 óra menetidő, amit a gugli hazudott előzetesen, nagyjából helyesnek bizonyult, részben a forgalomnak az olasz autópályán, részben a bevezetésben említett ostoba franciáknak (tisztelet a kivételnek, illetve nem tisztelet a nem francia ostobáknak), akik döntő többsége nem használ téli gumit, cserébe persze felteszi a hóláncot, ami ugye egyrészt nagyon jó, mert mégiscsak meg tud valahogy állni jobb esetben, másrészt mivel az adott út 95%-a teljesen tiszta volt (értsd hómentes), így kettővel haladnak, hiszen azt tudják, hogy ilyen körülmények között hamar tönkremehet a gumi. Szóval az utolsó 12-15km-t lépésben sikerült megtenni a fentiek miatt, de lényeg a lényeg, ott voltam. Az idő még szép, az apartman kulcsára ugyan várni kellett, de közben megjöttek a többiek Mo-ról, így elmentünk bevásárolni, nehogy éhen és szomjan vesszünk.
A síeléssel kapcsolatban két részre bontanám a dolgokat, miszerint
1) Az elmúlt 4 évben nem síeltem még ennyire jó havon, ha az egész hetet nézem. Minden nap friss hó volt, elvétve találtunk csak jeges pályaszakaszokat. A völgyrészen 130-140cm, a hegyen közel 300cm tömörített hó volt, erre esett majdnem minden nap/éjjel egy kevés friss hó, meg persze hóágyúztak is, biztos ami biztos alapon.
2) Az elmúlt 4 évben nem síeltem még ennyire hidegben. Még indulás elött néztem az előrejelzéseket, és java részt teljesültek is az ígért hőmérsékletek, így találkoztunk -5-tel és -22-vel is. Ez persze csak az egyik része az időjárásnak, hiszen mindezek mondjuk egy verőfényes napsütésben nem is annyira vészes értékek, de nem volt mindig így. A hét folyamán mindenféle időjárással találkoztunk, a napsütésestől, a hófúvásoson keresztül a felhőben síelni próbálósig. Utóbbi kettő nem hatalmas élmény, max az első pár perc, amíg még viccesnek tűnik, hogy nem látsz 10m-nél messzebb, utána viszont észbe kap mindenki, hogy nem érzi az arcát/kezét/lábát (tessék behelyettesíteni a megfelelőt), mivel a -10 fok legalább -18-20-nak tűnik.

3 éve voltunk már itt, akkor a 3 hegyből csak 2-n síeltünk, most átmerészkedtünk teljesen a másik oldalra is, utólag azt mondom, hogy megérte, ha akkor kérdeztek, lehet, hogy más lett volna a véleményem :) A szállás a "Valmeinier Gros Crey" felirat alatt volt, "Grand Panorama" néven.


Ma reggel, indulásnál vicces módon csak a Fabia volt hajlandó elindulni, igaz az első 5 percben állni kellett a gázon, hogy ne fulladjon le, de végülis elsőre indult, nagyobb gondok nélkül. Ez nem volt elmondható a kocsik közel feléről a parkolóban, szóval mindenki rohangált a kábelekkel jobbra-balra. Nálunk is be kellett vetni, a gond csak annyi volt, hogy a tecsós verzió nem bírta a -25 fokot, a műanyag annyira keményre fagyott, hogy eltört a kábel egy erősebb mozdulatra, így lehetett farigcsálni, újra próbálkozni, de végül sikerült elindítani mindenkit. Az elején már volt szó a nyári gumi+hólánc kombinációt használókról, így keretbe foglalva a mondandót, velük is fejezem be: ostobák. Az oké, hogy a 7 nap alatt esett egy "kevés" hó, de a lefelé vezető út még mindig csak alig volt havas (mint nálunk, amikor meglepi az országot a 3 cm hó), szóval téligumival simán lehetett közlekedni. Az út lefelé kb 15km, ezt sikerült több, mint 1 órásra nyújtani, többen úgy gondolták, hogy az út közepén szerelik a hóláncot fel/le a kocsira :)

Képek majd lesznek feltöltve, egyelőre még válogatás van!

Bonne nuit á tous!

9 megjegyzés:

  1. -15 fok volt már itthon is reggel... És nem pici a hó, inkább nagy:) De látom, azért a Fabia az isten még mindig:)

    VálaszTörlés
  2. Jó, de azt vegyük figyelembe, hogy te nem Pécsen laksz, az már a mecseki hágó, persze, hogy ott hidegebb van :) Persze fehér Gandalfnak meg sem kottyan ez az időjárás...

    Én kérdeztem a Csomitól, hogy kell-e neki a Fabia, látod, jól járt volna ezzel is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt viszont meg kell adjam, hogy a Smart is elég faszán megy a letaposott havon...:)

      Törlés
    2. Melyik Smart, a Mini? :) Vagy lemaradtam valmiről?

      Törlés
    3. A Mini Smart:) jól van na, mind a kettő picike:)

      Törlés
    4. Ja, ok, azt hittem, hogy kiderült, hogy nagy és ezért lett belőle Smart :)

      Törlés
    5. Persze, sértegesd csak a tüdőgyulladásos barátunk járgányát:)

      Törlés
    6. Látod, ezt sem tudtam, mármint, hogy van egy kis betegség...
      Biztos a múltkori mulatozás miatt a Zölben :)

      Törlés
    7. Nah azért nem kell elmenni a mecseki hágóig a minuszokért. Most éppen -12 van és du. 3-óra. :D

      Törlés

Tessék, ide lehet írni bárakármit: