2012. február 13., hétfő

Az ellen véd?

Már régóta megvan a téma, meg hozzá a fotó(k) is, de eddig valahogy mindig elmaradt, hogy meg is osszam veletek, na de ennek most itt és most vége!

Mint azt történelemórákon már elsajátítottuk, Svejc eléggé független, nem nagyon volt gondja háborúval az utóbbi időkben, ettől függetlenül elég komolyan veszik a felkészültséget. Utánaolvastam kicsit a dolgoknak, persze ettől független a lentiek csak részletek a teljesség igénye nélkül.

Relatív nagy hadsereggel rendelkeznek, 50e fő állományban, a tartalék további 220e fő, és mivel itt van még olyan, hogy kötelező katonai kiképzés, illetve éves szinten ismétlés, így a mozgósítható lakosság kb 1,6M fő, ami figyelve, hogy összesen kb 7,7M a lakosság, nem olyan rossz. Csak, hogy párhuzamot vonjunk Mo-gal, nálunk 30e fő a teljes állomány és 8000 fő tartalékot szeretnénk 2014-re elérni. 2005-ös adat szerint kb 2M főt tudtunk volna mozgósítani gond esetében, tehát ebben a statisztikában jobbnak bizonyulunk, de hozzá kell tenni, hogy Svejcben pl 2004-ben döntöttek az állomány csökkentéséről, 520e-ről 220e-re olvasztva a teljes létszámot. Persze hozzá lehetne tenni a fentiekhez, hogy Svejc területe alig több, mint 41e km², míg Magyarország 93e km²-rel büszkélkedhet. - A fenti adatokat a wikipedia szolgáltatta :)

A svájci mozgósítási rendszer egyike a leghatékonyabbaknak a világon. Egy riadót követő negyedik órában 110 ezer katona talpig fegyverben áll a hegygerinceken, további nyolc óra múlva a 19-49 év közötti teljes férfilakosság (másfél millió fő) azon munkálkodik, hogy a betolakodó ellenségre minimum lavinát zúdítson. A pacifisták eddig kétszer tűztek ki népszavazást a hadsereg megszüntetéséről; 1989-ben a leadott szavazatok 65%-a, 2001-ben pedig a 77%-a szólt a svájci hadsereg  fenntartása mellett.
Minden svájci településen a lakosság számának függvényében óvóhelyeket kell létesíteni; ezekben a teljes lakosság 85-88%-át egyidőben el kell tudniuk helyezni. Jelszavuk: „Egy svájci, egy ágy”. A svájci óvóhelyek kinézete és felszereltsége központilag a legapróbb részletességgel meg van határozva. A rendszeresen felújított, összkomfortos, általában a sziklába robbantott vagy minimum 6-8 méterre a föld alá épített termekben több hétre való (állandóan frissített) élelmiszer, víz és természetesen gyógyszer található, a korszerű távközlési eszközök teljes választékával.Ha kitörne a 3. világháború, egy átlagember számára Svájcban lenne a legnagyobb esély a túlélésre.
- Az adatok innen voltak

Az egész sztori végülis innen indult el, amikor megláttam a város legjobb szobája alatti alagsorban a következő ajtót:



4 megjegyzés:

  1. Minden hàzban ilyen ajto van ahol van mélygaràzs, mivel az összes tàrolo egyben ovokehylként is üzemel... jan 15-én volt egy gyakorlat ait a sereg intézett, nagyon kemény volt, itt nagyon komolyan veszik, szorolapok jönnek minden évben hogy mit kell csinàlni ha atomtàmadàs van illetve minden évben küldenek uj jod tablettàt amit beveszeL és leérsz az ovohelyre 5 perc alatt akkor nem lesz semmi bajod...nagyon viccesen néz ki ez az egész, iszonyatos lovét raknak bele valoszinüleg fölöslegesen...de ki tudja...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt már nem írtam bele, hogy a GDP 1,2%-a megy katonai célokra, nálunk ez 0,8-0,9% körül van...

      Törlés
    2. Azannya!
      Azért nem hülyék a svejciek! Arról is gondoskodnak, hogy miután jól bezárták magukat a 3. VH elől, ki is tudjanak jönni, ha nem nyílna az "ajtócska". A sárga kis kulccsal szépen lepattinthatják a hevedereket! Ejha! Mondjuk elég nagy pofára esés lenne, ha a túlélt atomtámadás után svejc lakosságának 90%-a éhenhalna az óvóhelyen! :D

      Törlés
    3. Ha egyszer lesz is atom, akkor valószínű a legkevésbé az éhenhaláson fognak gondolkodni :) Majd esznek ajtót, elég vastag, rágcsálhatják egy ideig :)

      Törlés

Tessék, ide lehet írni bárakármit: